Internationale vrouwendag: 7 maart 2016 in het Brinkhuis

 

De belangrijkste onderwerpen op deze avond waren de film "Bahar" en de Russische advocate Eren Keslin.

 

De petitie voor Eren Keslin is door alle gasten getekend. Zij is een prominente Russische advocate en verdedigt mensen die om politieke redenen worden vervolgd. Zij geeft met andere vrouwelijke advocaten juridische bijstand m.b.t. seksueel geweld in detentie. Er zijn meer dan 100 procedures tegen haar aangespannen. Zij heeft dus alle steun uit de wereld nodig!

 

Dit jaar is veel aandacht besteed aan de Vrouwen van de Don. Dit is een regionale mensenrechtenorganisatie in Zuid Rusland. Zij strijden voor vrouwenrechten, kinderrechten en voor de rechten van dienstplichtigen en hun families. Deze Vrouwen van de Don hebben duizenden mensen bijgestaan met juridisch advies en psychologische hulp. Rusland is niet blij met deze groep en heeft besloten dat zij zich moeten registreren als "buitenlandse agent", zodat ze onder verscherpt toezicht gesteld kunnen worden en hoge boetes kunnen krijgen bij iedere overtreding. Ze vrezen voor het kwijtraken van hun onderkomen met als gevolg een zwervend bestaan Zij durven geen samenwerking meer te zoeken met andere mensenrechtenorganisaties omdat ze bang zijn dat die ook als "buitenlandse agent" worden bestempeld. Samen met andere organisaties die in hetzelfde schuitje zitten, hebben zij een rechtszaak aangespannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Om hen te steunen hebben we massaal bloemenkaarten naar hen toegestuurd.

 

Na een korte toelichting op de film "Bahar" hebben we gezamenlijk naar de film gekeken en daarna een goedgesprek gehad over deze problematiek. Het was een mooie en verdiepende avond!

 

                  Bahar-2016-001.jpg - 742.91 kb

 

  • Laatste wijziging 11 september 2017.